Googles annonsemodell vs. tradisjonell annonsering

mandag, desember 05, 2005

Vurdering av AdSense - programmet som gir webeiere inntektsmuligheter

Ved bruken av AdSense, er som tidligere nevnt relevans mellom innhold på nettsiden og nøkkelordene i annonsen det avgjørende. De store og veletablerte nettstedene ser ut til å holde seg til tradisjonelle bannerannonser. Disse gir layoutmessig mer farge og liv til nettstedet enn Googles mer enkle annonser bestående av ord. Dersom inntekstgrunnlaget dreier i favør av AdSense vil vi kanskje se en endring i retning av mer bruk av AdSense. Likevel ser vi at noen etablerte og godt kjente nettsteder også har tatt i bruk AdSense. Hos en av de tre store nettlege-stedene www.lommelegen.no bruker de AdSense i tillegg til vanlige bannerannonser.

Det har også etter hvert dukket opp mange nye og gode nettsteder som drives av en eller få personer. Disse nettstedene har ofte en profil som likner på mer kjente og etablerte sider, det vi kan kalle ”originalen”. Typiske her er www.baby.no som har et meget enkelt oppsett og god plass til AdSense-annonser i motsetning til den kjente og profesjonelle www.barnimagen.no som benytter seg av tradisjonell bannerannonsering.

Bloggere og privatpersoner med egne hjemmesider har også sett muligheten av å tjene litt ekstra. Mange blogger inneholder i dag ”Annonser fra Goooooogle” som er temarelaterte AdSense annonser. En del private hjemmesider tar også i bruke både AdSense-annonser og AdSense søk.

På grunn av internetts beskaffenhet og mulighetene for ikke å bli tatt vil det alltid være noen som forsøker å utnytte systemet til å skaffe ekstra og ureglementert trafikk til sine egne nettsteder som også skaffer klikk på annonsene, slik at man får økt inntekt. Google jobber kontinuerlig for å redusere denne formen for misbruk.

Googles AdSense åpner en mulighet til å få inntekt på egen nettside på en enkel måte. Siden det er både enkelt og lett tilgjengelig å etablere AdSense på eget nettsted, ser vi stadig nye brukere av tjenesten. En del blogger som omtaler disse temaer gir inntrykk av at det er stor variasjon i inntektsgrunnlaget.

Pr. dags dato virker det som Google AdSense tenner håp om et inntekstgrunnlag på de ulike nettstedene. Dog ser man muligheten for at det norske språket er en hindring for å kunne generere mange nok klikk på annonsene. Håpet er selvsagt at inntekstgrunnlaget til den enkelte nettstedeier kanskje en gang i fremtiden kan overstige en normal årslønn. Imidlertid virker det som dette er mer sansynlig i land som tilhører større språkgrupper, selv om konkurransen da også er høyere.